Kampioenschappen liggen nog open na tweede dag


De strijd is nog niet gestreden op het IJsselmeer voor de kust van Medemblik. Op de tweede dag wordt flink stuivertje gewisseld in het klassement. En dat onder zeer diverse omstandigheden; van een heerlijke ochtendzon tot flinke buien in de middag. De Delta Lloyd Open Dutch Championships krijgt van alles iets mee.

Na de wedstrijden warmen de zeilers op met een heerlijke helling hap en praten ze na over de wedstrijden. De F18 klasse sluit vandaag voor het eerst aan bij de hap, hun eerste start stond voor vanmorgen gepland. Het deelnemersveld in deze klasse is sterk en de top 3 ligt na deze eerste dag dan ook erg dicht bij elkaar. De Belgische Patrick Damesmaeker en Gilles Tas mogen morgen in ieder geval als leiders starten. Tas: “Wij hebben vrij constant gevaren, we hadden wel verwacht bovenin te eindigen vandaag. Makkelijk was het niet, de wind ging alle kanten op, er waren grote drukverschillen. We moesten goed zoeken waar de goede wind zat.” Het duo verwacht morgen nog een zware dag. “Het wordt wat lichter en wij zijn een vrij zwaar team. Daarbij is het niveau in het veld hoog, dat maakt het altijd wel moeilijker. Maar we gaan wel vechten voor die titel morgen!”

Kwalificatie Jeugd WK
Ook bij de 29ers wordt het morgen nog spannend. De Amsterdamse Lars Postma en Pim Schep staan op de eerste plaats, met een aardig gat naar de nummer 2. Hier onder zitten drie damesteams die continu van positie wisselen met elkaar. Deze zeilers kunnen zich dit weekend kwalificeren voor het ISAF Jeugd WK in december. Het beste jongensteam en het beste meisjesteam gaan hiervoor door. Ook in de Laser radiaal kan het beste meisje en de beste jongen zich kwalificeren. De top 5 in deze klasse wisselt nog voortdurend, hoewel Daphne van der Vaart de leiding goed weet vast te houden.

Bij de 49er weten Bart Lambriex en Floris van der Werken de leidende positie vast te houden. Van der Werken: “We zijn net terug van blessureleed en sinds twee weken weer hard aan het trainen. Het evenement begonnen we redelijk slordig, maar op een gegeven moment hebben we de drive gevonden.” Bij de 49erFX varen Dewi Couvert en Annette Duetz heel steady, zij zetten zichzelf op dag 1 op de eerste plaats, en weten dit ook vandaag goed vol te houden.

Nicholas Heiner oppermachtig in Finn
Een beetje onverwacht zien we regerend Nederlands Kampioen in de Finn, Hein van Egmond (Rockanje), op een negende plaats. Ver verwijderd van de nummer 1, Nicholas Heiner. “Ik weet niet wat het is, het is gewoon niet mijn evenement. Ik heb dit jaar ook weinig gevaren, het is pas mijn vierde evenement. Ik moet maar eens gaan evalueren wat er dit weekend nou niet goed gaat, en dan ga ik volgend jaar gewoon weer voor de titel!” Om die titel te winnen moeten de Finn zeilers nog flink aan de bak. Met de overstap van Heiner van de Laser naar de Finn hebben ze er een flinke concurrent bij. Vorige week haalde hij nog de bronzen medaille op het Wereldkampioenschap, en dit weekend vaart hij bijna onafgebroken 1tjes.

Gebroken mast voor Maarten Jamin
Daar waar gezeild wordt, gebeuren helaas ook wel eens ongelukken. Zo ook vandaag, een aanvaring tussen twee Ynglings. Amsterdammer Maarten Jamin komt hier het slechtst uit, hij vaart met een gebroken mast terug de haven in. “We zaten tussen twee races in en kwamen in een bakboord/stuurboord situatie terecht. Wij lagen over stuurboord en zaten niet goed op te letten, net als de bakboord varende boot. Op dat moment hadden we al twee 1tjes gevaren en zaten misschien iets teveel in de relax mode. Het is jammer dat je dan die laatste wedstrijd mist, maar we repareren de mast en liggen morgen gewoon weer aan de start.” Uiteindelijk krijgt Jamin toch iets van geluk uit deze situatie, de laatste wedstrijd wordt afgebroken wegens te weinig wind en teveel draaiingen. Hierdoor blijft hij aan de leiding in de Yngling.

Van Driel lijkt onverslaanbaar
In de SB20 is Marco van Driel, uit Alphen aan den Rijn met zijn team nog onverslaanbaar. Hoewel de wedstrijden hem niet zo makkelijk afgaan als dat het lijkt: “Het is niet zo dat we continu vooraan varen, maar bij de finish trekken we steeds net aan het langste eind. Gaan gewoon wat slimmer met situaties om denk ik. En vandaag hadden we misschien ook wat geluk, de laatste race lagen we slecht, maar vanwege winddraaiingen werd die race afgebroken.” Van Driel heeft een gat van zeven punten gecreëerd op de nummer 2: Hein Ruyten. Morgen verwacht hij nog wel lastige races. “Het zijn dit weekend best lastige omstandigheden, je moet je ook continu afvragen of je je eigen races blijft varen of je positie gaat verdedigen. Voor morgen verwachten we niet dat we het nog verliezen, maar je weet het niet. Hein vaart zeker aan de wind heel hard, en mochten we morgen bijvoorbeeld een slechte start hebben, dan wordt dat gat ook gelijk een stuk kleiner. We blijven daarom zeker kijken waar Hein heen gaat morgen.”

Kielboten starten zondag vroeger
Door het afbreken van die laatste wedstrijd bij de kielboten besluit de wedstrijdleiding zondag de start voor deze klasse te vervroegen. Joost Brouwer: “Ik ben blij dat we in deze uitdagende omstandigheden zoveel wedstrijden hebben gevaren. We willen er ook alles aan doen iedereen de wedstrijden te gunnen waar ze voor komen. Gelukkig is de verwachting voor morgen bijgesteld, daarom gaan we de kielboten vroeger starten zodat zij ook een volledig kampioenschap kunnen varen.”

Resultaten
Bekijk alle resultaten hier
Bekijk alle resultaten van het matchracen hier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *